parallax background

Διακοπές στη Σάμο

Το νησί της Ήρας και του Πυθαγόρα, της ιστορίας και της φυσικής ομορφιάς, σας προσκαλεί στο μύθο του

Σε αυτό το καταπράσινο νησί στην άκρη του Αιγαίου ανάμεσα σε πευκοδάση και ελαιώνες, σε εκτάσεις με εσπεριδοειδή και εύφορους αμπελώνες, θα ανακαλύψετε μύθους και ιστορικές αλήθειες. Εδώ γεννήθηκε η θεά Ήρα, γυναίκα του Δία· εδώ και ο περίφημος αστροφυσικός Αρίσταρχος, που πρώτος διατύπωσε τη θεωρία για την κίνηση της γης· και εδώ είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ο μέγας μαθηματικός, ο Πυθαγόρας. Σε αυτό το νησί του Βορείου Αιγαίου, με τις πεντακάθαρες θάλασσες, τους παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς, τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και το καλόπιοτο, γλυκό σαμιώτικο κρασί, το όνειρό σας για αξέχαστες διακοπές γίνεται πραγματικότητα.

Αξίζει να δείτε στη Σάμο

Μνημεία-θησαυροί

Η Σάμος είναι γεμάτη από αξιοθέατα και αρχαιολογικούς θησαυρούς που σας καλούν να τους ανακαλύψετε, όπως τα ερείπια από το Πολυκράτειο Τείχος, το Αρχαίο Θέατρο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ευπαλίνειο όρυγμα και φυσικά το περίφημο Ηραίον. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους ναούς της εποχής που είχε δικαίωμα παροχής ασύλου.

Στο Βαθύ της γνήσιας σαμιώτικης παράδοσης

Περιπλανηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό της Σάμου, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου. Στενά δρομάκια, αμέτρητα διώροφα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά τόσο όμορφα. Κάποιο ξεχωρίζει για την πέτρινη εξωτερική σκάλα του, άλλο για την ξύλινη σκαλιστή πόρτα του, άλλο για το σαχνισί του (το στεγασμένο μπαλκόνι). Κατηφορίζοντας προς την παραλία βρίσκεστε στο σήμερα. Η πόλη της Σάμου εκτείνεται κατά μήκος της θάλασσας και μαζί με το Βαθύ σχηματίζουν πια μια ενιαία πόλη με μεγάλη ιστορία.

Παραλίες, ένα μωσαϊκό επιλογών

Στη Σάμο θα βρείτε και εσείς την ιδανική σας παραλία, γιατί οι επιλογές είναι αμέτρητες. Παραλίες οργανωμένες ή ελεύθερες από ξαπλώστρες, κοσμικές ή ερημικές, μικρές ή απλωμένες σε μήκος στολίζουν όλες τις ακτές του νησιού. Βασικό χαρακτηριστικό, το ψιλό βότσαλο, χωρίς να λείπουν όμως και οι παραλίες με άμμο. Στη βόρεια ακτή θα βρείτε το πολυσύχναστο Κοκκάρι, με τις διπλανές πιο ήσυχες παραλίες (Λεμονάκια, Τσαμαδού, Τσαμπού) μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο. Κοντά στο Καρλόβασι βρίσκεται το Ποτάμι, μεγάλη και ωραία παραλία με λίγα μπαρ και εστιατόρια γύρω της. Στο Βαθύ, η κοσμική σταρ είναι η Ψιλή Άμμος και δίπλα της η απέραντη παραλία της Μυκάλης. Στη νότια ακτή ξεχωρίζει η παραλία του Κάμπου, τα Βοτσαλάκια και η εντυπωσιακή Χρυσή Άμμος.

Απεριτίφ με καταγωγή από τη Σάμο

Ευλογημένος ο καρπός από τους αμπελώνες της Σάμου. Δεν είναι τυχαίο ότι η καθολική εκκλησία προμηθευόταν οίνο για τη Θεία Ευχαριστία από τη Σάμο κατόπιν ειδικής παραγγελίας και πιστοποίησης. Σήμερα, το διάσημο λευκό μοσχάτο (muscat blanc à petits grains) ή μοσχούδι της Σάμου θα σας σερβίρει τη γλύκα στο ποτήρι.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Σάμου

Γερά, σαμιώτικα σκαριά

Το σαμιώτικο πεύκο είναι πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό από άλλα, γι' αυτό και στήριξε τη ναυπηγική δραστηριότητα του νησιού. Από τις αρχαίες «σάμαινες» που κυριάρχησαν για έναν αιώνα στο Αιγαίο μέχρι την εμφάνιση του ατμόπλοιου, τα σκαριά της Σάμου υπερτερούν. Έναν από τους τελευταίους ταρσανάδες αυτής της δημιουργικής περιόδου μπορείτε να επισκεφθείτε στον Άγιο Ισίδωρο.

Ορεινά χωριά, τα «κοσμήματα» της Σάμου

Μη φοβηθείτε το βουνό, κρύβει τους θησαυρούς της Σάμου: γραφικά χωριά σε καταπράσινες πλαγιές. Ο ορεινός όγκος του Κερκετέα και η περιοχή από το Ποτάμι μέχρι το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι σχηματίζουν ένα τεράστιο φυσικό «πάρκο», ιδανικό τόπο διακοπών για όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία.

To Σπήλαιο του Πυθαγόρα

Bρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κερκετέα και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας την εποχή που τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή της ιστορίας. Τη σπηλιά τη χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας ως ερημητήριο, για να συλλογίζεται απερίσπαστος τα φιλοσοφικά ζητήματα. 320 σκαλοπάτια οδηγούν στην είσοδο του Σπηλαίου. Η θέα είναι εκπληκτική